woensdag 27 juli 2011

Amerikaanse islamofoben onder vuur

 
Ook back in the USA wordt flink gediscussiëerd over de aanslagen van een fanaat in Noorwegen, en of en hoe islamofoben/islamcritici in eigen land, waarnaar Breivik in zijn manifest verwijst, daar mede voor aanspreekbaar zijn. Sommigen ter linkerzijde hopen de (doorgaans rechtse) islamkritiek de mond te kunnen snoeren met verwijzingen naar Breivik, zoals hier andersom gepoogt werd links de mond te snoeren na de moorden op Fortuyn en Van Gogh. De New York Times zou zelfs kritiek geuit hebben op een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden naar moslimextremisme. Dat lijkt me een foute gang van zaken, maar meer nuance en terughoudendheid (vooral niet generaliseren of demoniseren) in het verhitte en vaak doorgeschoten 'debat' zou van beide zijden gepast zijn, zie als extreem voorbeeld Glenn Beck hieronder.
Het zou ook niet verkeerd zijn als de 'redelijken' onder de islamcritici zich duidelijker zouden distanciëren van de fanaten, zoals ook steeds van gematigde moslims wordt gevraagd zich van extremisten te distanciëren. Van de hieronder genoemden lijkt mij (zonder ze intensief bestudeerd te hebben overigens) dat Pamela Geller tot de fanaten en bv. Daniel Pipes tot de redelijken gerekend zou kunnen worden.
 
Op Ratna's blog eveneens een pleidooi voor een gematigder debat: Wilders en Breivik, islamkritiek en terreur, Israel en Oslo
 

Wouter

________________

 

Glenn Beck compares Norway victims to Hitler Youth

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4100103,00.html

Rightwing US broadcaster hits new low, compares of political activities on island of Utoya with Nazi party camp

Yitzhak Benhorin

Published: 

07.26.11, 07:38

 

WASHINGTON –  Rightwing US broadcaster Glenn Beck has come under proverbial fire again, this time for comparing the Labor party camp on the Norwegian island of Utoya, where dozens of youths were gunned down Friday, to Hitler's infamous Hitler Youth.

 

"There was a shooting at a political camp, which sounds a little like, you know, the Hitler youth. I mean, who does a camp for kids that's all about politics? Disturbing," Beck stated in his radio show Monday.

 

The remark was panned immediately by various media outlets; and Torbjorn Eriksen, the former press secretary to Norway's premier, said Beck has sunk to a "new low."

 

"Young political activists have gathered at Utoya for over 60 years to learn about and be part of democracy, the very opposite of what the Hitler Youth was about," Eriksen told The Daily Telegraph.

 

"Glenn Beck's comments are ignorant, incorrect and extremely hurtful," he added.

 

Beck was once a popular Fox News commentator. In his self-titled show, he often referred to Hitler and the Holocaust – and often enraged Jewish groups, including the Anti-Defamation League, in the US, who accused him of deriving inspiration from The Protocols of the Elders of Zion and "cheapening the significance of the holocaust, by using it to describe any person of group he disagrees with."

 

Such incidents, compounded by a string of other damaging remarks, sagging ratings and a mass departure of advertisers, prompted the cable network to ax the show.

 

========================================

 

Amerikaanse islamofoben onder vuur

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/07/26/amerikaanse-islamofoben-onder-vuur

Terwijl Noorwegen rouwt om de slachtoffers van de bloedige aanslagen vrijdag, richt de aandacht in de VS zich op de bloggers en extremistische groepen die met hun anti-islamitische boodschap de haat in de dader aangewakkerd zouden hebben.

 

Ze staan vermeld in het 1500 pagina's tellende manifest 2083: A European Declaration of Independence van de 32-jarige Noor Anders Breivik, die wordt beschuldigd van de terreurdaden. "Een trans-Atlantische beweging die zichzelf vaak de contra-jihad noemt", zo omschrijft Toby Archer, onderzoeker aan het Finse Instituut van Internationale Zaken, hen in een artikel op foreignpolicy.com.

"Uit zijn geschriften blijkt dat Breivik duidelijk het product is van zijn hoofdzakelijk online gevestigde gemeenschap van bloggers en activisten die zich kanten tegen de islam, de regering en immigratie", aldus Archer. Hij merkt ook op dat dit netwerk, in tegenstelling tot traditioneel rechts in Europa, eerder filosemitisch is en de meeste extreemrechtse partijen in Israël steunt.

Opvallend is dat heel wat Amerikaanse leden van dit netwerk ook het voortouw namen in het controversiële protest tegen de bouw van een gemeenschapscentrum voor moslims nabij de site van het World Trade Center in New York, de zogenaamde Ground Zero-moskee. Dezelfde bloggers en groepen hebben ook actief de film Obsession: Radical Islam's War Against the West gepromoot, waarin de dreiging van radicale islam met die van nazi-Duitsland in de jaren 1930 wordt vergeleken.

Charles Manson

In het manifest van Breivik worden onder andere de blogs Jihad Watch van Robert Spencer en Atlas Shrugs van Pamela Geller, de denktank Middle East Forum van Daniel Pipes en het Center for Security Policy (CSP) meermaals genoemd. Allemaal probeerden ze zich te distantiëren van de terreurdaden in Noorwegen. Ze protesteerden ook heftig tegen de suggesties in de media dat ze enige verantwoordelijkheid dragen voor wat zich vrijdag in Noorwegen heeft afgespeeld.

Geller vond een artikel op de voorpagina van The New York Times, waarin stond dat ze herhaaldelijk door Breivik werd geciteerd, "schandalig". "Het is alsof je The Beatles de schuld geeft voor de massamoord van Charles Manson, die verklaarde dat hij in hun lied Helter Skelter inspiratie vond", schreef ze op haar blog atlasshrugs.com. Ook Spencer verwees naar Charles Manson en The Beatles op zijn blog jihadwatch.org.

Waarschuwen voor sharia

Volgens Politico heeft het David Horowitz Freedom Center in de voorbije jaren ongeveer 920.000 dollar (636.000 euro) geschonken aan Jihad Watch. Het merendeel van het geld kwam van de Fairbrook Foundation, die wordt geleid door Aubry and Joyce Chernick en die ook andere islamofobe groepen sponsort, zo blijkt uit belastingscijfers van 2009.

Horowitz nam het ook op voor Spencer op zijn extreemrechtse FrontPage-website. "Robert Spencer heeft nooit een terroristische daad gesteund. Zijn misdaad in de ogen van links is dat hij de waarheid heeft verteld over islamitische fanatici."

Frank Gaffney, voorzitter van CSP, vreest dat de er "verkeerde lessen" zullen worden getrokken uit de gruweldaden in Noorwegen. "De aanslagen in Noorwegen schreeuwen om gerechtigheid voor de slachtoffers", schreef hij op de CSP-site. "Maar Noorwegen en andere beschaafde landen moeten doordacht reageren. Ze mogen niet diegenen onderdrukken die waarschuwen voor de sharia."

Eurabia

Volgens Archer is een groot deel van het trans-Atlantische netwerk waartoe CSP, Spencer, Geller, Pipes en Horowitz behoren, geïnspireerd op het boek Eurabia van de Brits-Zwitserse onderzoeker Bat Ye'or uit 2005. Hierin wordt beschreven hoe Europa evolueerde van een joods-christelijke samenleving naar een post-joods-christelijke samenleving die het hoofd buigt voor de ideologie van de jihad en islamitische grootmachten die hem propageren.

Als concept is Eurabia antisemitisch en zowel gericht tegen Israël als tegen de VS, verklaarde Archer. Het boek kan onder andere op de goedkeuring van Pipes, Spencer en de Britse historicus Niall Ferguson rekenen. Ye'or wordt 59 keer geciteerd in het Breiviks manifest.

Cultureel marxisme

Sommige experts op het gebied van Amerikaanse islamofobe groepen stelden maandag dat Breiviks filosemitisme en sterke steun voor Israël ironisch zijn, en niet alleen omdat extreemrechts in Europa historisch gezien antisemitisch is. Volgens hen is de klemtoon op "cultureel marxisme" als grote vijand van de westerse samenleving een weerspiegeling van de vele hoofdzakelijk antisemitische samenzweringstheorieën waarbij een kleine groep joden wordt voorgesteld als de bedervers van een oorspronkelijke samenleving.

"Breivik is duidelijk rabiaat islamofoob, maar uit zijn teksten blijkt dat hij een theorie over cultureel marxisme heeft overgenomen die stelt dat multiculturalisme en politieke correctheid een samenzwering zijn van marxistische joden van de Frankfurt-school in de jaren 1930. Het gevolg daarvan zou de immigratie van moslims zijn, die Noorwegen en de rest van Europa zouden vernietigen", analyseert Chip Berlet van de Political Research Associates in Boston.

"Breivik is pro-Israël omdat hij het beschouwt als een bolwerk tegen de islam", besluit Berlet. "Volgens mij is hij zelf niet antisemitisch, maar hij gebruikt een samenzweringstheorie die antisemitisch is."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten