zaterdag 18 juni 2011

Joden en Nazi's als "een pot nat" bestempeld in huis-aan-huis blad Knokke

 

Ik begrijp niet dat een huis aan huis krant zoiets publiceert. Wat bezielt ze daar?? We leven toch niet in het Derde Rijk? Sommige Vlamingen lijken wel erg stuurloos, na een jaar zonder regering....

 

Wil je klagen of je ongenoegen uiten over dit walgelijke artikel? Schrijf of mail dan naar de uitgever. Joods Actueel heeft dat reeds gedaan, maar zonder veel succes:

 

============ 

Kwade wil uitgever
Wij namen ook contact op met de verantwoordelijke uitgever, Guy Poelvoorde, met de vraag of Joods Actueel een recht van antwoord kon krijgen in de volgende editie. In eerste instantie leek hij daarmee in te stemmen maar toen we hem vroegen om dat ook per kerende e-mail aan onze redactie te bevestigen, veranderde zijn toon en gooide hij de telefoon neer.

Zelf reageren
De verantwoordelijke uitgever, Guy Poelvoorde,  kan u contacteren voor een reactie
GSM  0475 / 39 34 98, of per email naar 
guy.poelvoorde@telenet.be -  gewone brief naar G. Poelvoorde, Pitsenbosdreef 7, 8200 Brugge

============ 

Joden en Nazi's als "een pot nat" bestempeld

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1279575/2011/06/16/Ophef-over-antisemitisch-artikel-in-De-Zwinkrant.dhtml

Er is grote ophef ontstaan over een artikel in De Zwinkrant waarin Joden en Nazi's als "een pot nat" worden bestempeld. De anonieme schrijver van het artikel zegt dat de Joden niet meer welkom zijn aan de Kust. Joods Actueel ontving al een pak verontwaardigde reacties. Burgemeester Lippens van Knokke, waar De Zwinkrant onder meer wordt verdeeld, reageert geschokt en zegt dat aan de Kust juist iedereen welkom is.

De Zwinkrant is een gratis regionale uitgave die tweemaandelijks wordt verdeeld in de regio's Knokke-Heist, Sluis, Cadzand, Aardenburg, Oostburg, Damme en Brugge. De krant beweert  dat het er is voor iedereen die de Zwinstreek een warm hart toedraagt en voegt eraan toe: "De Zwinkrant is volledig onafhankelijk en niet politiek, godsdienstig of ideologisch gekleurd."

Dat blijkt niet uit de rubriek 'Schuinschrift' waar de schrijver zich wel heel racistisch en antisemitisch uitlaat. Enkele passages uit de column die wel heel ver gaat en heel wat stof doet opwaaien, vooral in Joodse kringen. 

"Grijze eekhoorns"
Over de Palestijnse kwestie: "Kindjes gooien wat stenen, er wordt al eens een vooroorlogse bom richting Zion geschoten, voor de rest annexeren die grijze eekhoorns met hun keppeltjes steeds meer grond ten koste van de Palestijnen. Zijn die Joden immers niet het uitverkoren volk? En zegden die Ariërs toevallig niet krek hetzelfde? Smousen (een scheldwoord voor Joden, nvdr.) en Nazi's, een pot nat. Übermenschen, het zal wat."

"Diaspora aan kust"
En dan specifiek over het zogenaamde probleem aaan de kust. "Al eens in mei op de Knokse zeedijk proberen te wandelen? Het lijkt wel of de hele diaspora dan daar samentroept. Mannen met pijpenkrullen, rare schortjes en zwarte hoeden, vrouwen met pruiken en lange kousen, de hele wereld behoort hen toe. Uit de weg gaan? Ho maar, wij zijn het uitverkoren volk, mijnheer. En dan zijn ze verwonderd dat we hen niet echt mogen."

Lippens geschokt

De politie heeft geen weet van ook maar een klacht over problemen met Joden aan de kust . Graaf Leopold Lippens van Knokke reageert zwaar geschokt. "Wat is dat voor onzin? Aan de kust is iedereen welkom, we zijn allen Belgen, dit kan niet, maar gelukkig wordt de Zwinkrant nauwelijks bekeken of gelezen."

 

16/06/11 15u21

--------

 

Knokke haalt Zwinkrant uit de rekken

http://joodsactueel.be/2011/06/17/knokke-haalt-zwinkrant-met-hatelijkheden-tegen-joden-uit-de-rekken/

Vrijdag 17 Juni 2011 11:30

 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft met onmiddellijke ingang besloten om alle edities van De Zwinkrant uit de rekken te halen bij de toeristische kantoren en bibliotheken van de kustgemeente. Dat heeft Joods Actueel vernomen van verschillende bronnen. Het nieuws werd ook bevestigd aan onze redactie door Eerste Schepen Maxim Willems (GBL) van Knokke.

"Alle exemplaren zijn reeds verwijderd", aldus de schepen die verantwoordelijk is voor Toerisme en voor de bibliotheken in de gemeente. "En ik kan u zeggen dat burgemeester Lippens en al mijn collega schepenen op hun ziel getrapt zijn door de beweringen die de Zwinkrant over onze Joodse landgenoten publiceerde. Ik ben daardoor diep geraakt en ik ben NIET-Jood voor alle duidelijkheid " aldus de schepen.

 

Eigen initiatief
De schepen zegt ook dat de actie om de Zwinkrant uit de rekken te halen op eigen initiatief van het gemeentebestuur is gekomen en niet op vraag van Joodse organisaties of Joods Actueel. Willems voegt er aan: "Knokke-Heist heeft nog nooit één probleem zelfs niet met één enkele Jood gehad en ik weet waarover ik spreek want ik ben geboren en getogen in Knokke-Heist."

 

Grond van waarheid
Vandaag lezen we trouwens in de krant De Morgen dat de hoofdredacteur van de Zwinkrant Guido Deville blijft volharden. Hij wil niets weten van het wettelijke recht van antwoord voor de Joodse gemeenschap en stelt, "ik neem niets terug van mijn woorden, het gaat over satire, maar dan wel over satire met een grond van waarheid". Ter herinnering, de krant schreef dat het geen wonder is dat we niet van Joden houden, ze wanen zich Übermenschen, nazi's en Joden één pot nat.

 

Adverteerders
Volgens één van de adverteerders, die liever niet bij naam genoemd wil worden, zou hij het niet meer dan correct vinden om het bedrag dat hij voor zijn advertentie in de Zwinkrant betaalde terug op zijn rekening te zien. "En als ze nog steeds blijven weigeren om in te zien dat dit pure laster is aan het adres van de Joodse gemeenschap dan hebben ze mij in elk geval gezien als adverteerder en ik denk dat ik niet de enige handelaar ben die niet met dit soort praktijken niet wil geassocieerd worden."

Het lijkt er ook op dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist  ook toekomstige edities van De Zwinkrant zal weren als de redactie het recht van antwoord van de Joodse gemeenschap niet zal publiceren.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten