dinsdag 15 maart 2011

Thomas Lepeltak: "is het dan erg handig om een Joodse minister van Buitenlandse Zaken te hebben?"

 
Lepeltak is niet alleen commentator bij WNL's tv-programma Ochtendspits maar zit ook in het comité van aanbeveling van Gretta's Stop de Bezetting. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij minister Rosenthal op zijn Joodse afkomst en niet op zijn deskundigheid beoordeelt. Hiervoor is een naam, maar dat woord is inmiddels taboe geworden en kun je dus maar beter niet meer gebruiken. Ik ben benieuwd wat WNL van de zaak vindt en of het CIDI antwoord krijgt op haar vraag. En ik hoop dat hiermee eens te meer duidelijk wordt dat antise... oeps, nou gebruik ik het bijna toch, niet alleen een probleem is van links maar evenzeer van rechts en alles daar tussenin.
 
RP
---------
 

Vragen aan Lepeltak

vr 04-03-2011

Wat bedoelde Ochtendspits-commentator Thomas Lepeltak vandaag met zijn verontrustende vraag? CIDI vroeg hem en de WNL-redactie om toelichting. Het TV-programma De Ochtendspits is vrijdag blijkbaar goed bekeken: er kwamen veel klachten over het optreden van Thomas Lepeltak. Sprekend over de onderhandelingen met Libie over de vrijlating van de Nederlandse gijzelaars, zei Lepeltak: "Ik heb een hele pijnlijke vraag die ik bijna niet durf te stellen, maar eh in die onderhandelingen met het MiddenOosten, is het dan erg handig om een Joodse minister van Buitenlandse Zaken te hebben?"

Verschillende kijkers naar het WNL-programma vroegen zich af of Lepeltak met zijn vraag wilde zeggen dat minister Uri Rosenthal door zijn Joodse 'roots' ongeschikt is als minister van Buitenlandse Zaken. Kan de heer Lepeltak zijn vraag toelichten?, vroeg CIDI aan Lepeltak. En mocht hij dit denken, vindt hij dan ook dat andere Joodse politici van formaat vanwege hun Joodse afkomst ongeschikt waren voor hun werk?
 
Wij vragen ons af, vroeg CIDI vandaag per email aan de commentator, wat zijn oordeel is over bijvoorbeeld de voormalige leider van de Britse Conservatives Michael Howard, Madeleine Albright, die van 1997-2001 als eerste vrouw minister van BuZa werd in de VS, haar voorganger Henry Kissinger, de Argentijnse minister van BuZa Hector Timerman, de huidige leider van de Britse Labourpartij Edward Milliband en zijn broer, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken David Miliband, diens Russische collega Yevgeny Primakov en natuurlijk niet te vergeten de Franse president Sarkozy en wijlen Bruno Kreisky, ooit bondskanselier van Oostenrijk.
 
Het Nederlandse kabinet bestaat uit elf ministers; waarom deze nadruk op de Joodse afkomst van Rosenthal? vraagt CIDI-directeur Ronny Naftaniel zich af. De onderhandelingen zouden even goed gevoerd kunnen worden door premier Rutte of minister Hillen van Defensie. Zou de afkomst van Rosenthal dan ook nog relevant zijn?
 
Ook aan de redactie van De Ochtendspits vroeg CIDI hoe zij over dit alles denkt. Wij houden u op de hoogte.
 

1 opmerking:

  1. Alhoewel ik vind dat Lepeltak een rare snuiter is geworden, denk ik wel zijn uitlating te begrijpen. Overigens, door zijn associatie met Gretta Duisenberg heeft hij voor mij voorgeoed afgedaan.

    Het is misschien niet zo handig een Joodse meneer naar de midden-oosten onderhandelingen
    af te vaardigen, gelet op de anti-Joodse sentimenten die daar nu eenmaal heersen.

    BeantwoordenVerwijderen