zondag 13 februari 2011

Anja Meulenbelt en het tegengeluid van Israelisch legerorkest Tzahal (IMO)

 
Over een week treed de Israelische legerband Tzahal enkele keren op in verschillende plaatsen in Nederland. Natuurlijk een gruwel voor anti-Israel hooligans, die al stevige protesten hebben aangekondigd. Daar de Palestijnen onderdukken en hier vrolijk muziek maken, dat kan natuurlijk niet van Meulenbelt en trawanten.
 
Valt daar iets voor te zeggen? Lang niet alle Israelische soldaten doen aan 'Palestijntje-pesten'. De meesten vervullen gewoon naar eer en geweten hun militaire dienstplicht, en leveren daarmee en passant een belangrijke bijdrage aan de verdediging van hun vaderland. Bovendien is volgens de boycot-activisten alles wat Joods Israelisch is uit den boze: of het een kinderdansgroep in het kader van een jumelage is, een strijkorkest uit Jeruzalem, een fles wijn van de door Israel bezette Golan-hoogvlakte (die eigenlijk toebehoord aan het paradijselijke vrije Syrië), of lekkere cherry-tomaatjes en humus bij de Albert Hein.
 
Wat is Tzahal?
"Tzahal is een selectie van de meest muzikale jongeren uit het Israëlische leger. Zestig militairen worden uitgekozen om één jaar in het Tzahal Orkest mee te spelen. Ze treden op alle officiële gelegenheden op en geven concerten voor de Israëlische soldaten. De allerbeste musici uit het Tzahal Orkest komen naar Europa, en krijgen het voor elkaar om de sfeer en temperatuur in alle zalen tot een hoogtepunt te laten stijgen! Feestje gegarandeerd dus, met de army-band Tzahal!"
 
Er hoeft dus niet gevreesd te worden voor valse tonen in de theaterzalen, alleen buiten op straat...
 
Wouter
____________
 

Anja Meulenbelt en het tegengeluid van een Israelisch legerorkest

IMO Blog, 2011

Een goed voorbeeld van linkse arrogantie is Anja Meulenbelt.

Ze ging aan paar dagen geleden over haar toeren omdat de Israelische legerband enkele optredens geeft in Nederland. Een heus leger, gatver! Daar zijn we toch veel te sociaal en weldenkend voor? De jongens en meisjes van 18 en 19 jaar die massaal in dienst gaan om hun land te dienen/Palestijnen te pesten, moeten onmiddellijk voor het internationaal strafhof in Den Haag verschijnen, en tot de uitspraak maar vast preventief worden opgesloten. Weten ze ook eens wat dat is. Daarom moeten deze optredens worden verstoord. Eerder al verstoorden anti-Israel actievoerders onder meer een optreden door een kindertheatergroep uit Israel.


Ik heb geen tijd er nu uitvoerig op in te gaan, maar wat een idioot idee om alle dienstplichtigen in Israel collectief verantwoordelijk te stellen voor misstanden in het leger. Alsof onze jongens en meisjes in Afghanistan collectief schuldig zijn aan de misstanden daar, en de politie aan de misstanden in de gevangenissen, en alle katholieken aan de misstanden in de kerk. Zonder het Israelische leger zou Israel niet kunnen voortbestaan, en had het niet gesticht kunnen worden, Hieruit blijkt dus wederom dat Meulenbelt niet alleen tegen de bezetting en bepaalde misstanden is, maar tegen Israels bestaansrecht.

Verrassenderwijze had ze een paar kritische reacties op haar blog doorgelaten, en dit keer ook nog redelijk genuanceerde. Op de voorzichtige suggesties dat het allemaal wat minder zwart wit is, en er ook slachtoffers aan Israelische kant vallen, reageert Meulenbelt als volgt:

Of ik oprecht zou accepteren als iemand na zorgvuldig feitenonderzoek toch op een andere mening en visie uitkomt dan ik? Try me. Tot op heden, en vooral ook weer gisteren en vandaag, komt er namelijk niemand met zorgvuldig onderzochte feiten. De geijkte en wat mij betreft allang weerlegde beweringen vliegen me weer om de oren.

Je wenst nog steeds niet te begrijpen wat ik zeg, Rolf, hoewel ik er nu aardig wat tijd aan besteed heb en je alle verwijzingen hebt gegeven, die je kennelijk niet interessant genoeg vindt om ze echt na te gaan. Dus het beste verder, zoek een andere stek voor je behoefte van mening te verschillen, ik heb het gehad.


Niemand zal per definitie in Meulenbelts ogen een gefundeerde andere mening kunnen geven. Er bestaat immers geen gefundeerde mening die de hare tegenspreekt. Er is alleen haar mening, geheel berustend op waarheid, en van gelijkgezinden, en de foute en allang weerlegde meningen van haar tegenstanders. Einde verhaal.

Ik ben niet blij met dit rechtse kabinet, en ik erger mij aan het populistische toontje op sommige rechtse blogs en websites. Maar zolang teveel mensen binnen links blijven zwelgen in zelfgenoegzaamheid, en zich als verheven boven de anderen gedragen, zal men geen aantrekkingskracht uitoefenen op de grote groep mensen in het centrum en Wilders in de kaart spelen.

Overigens was ik van plan een blogpost over etiketten te doen, dit naar aanleiding van het zoveelste cliché dat Halsema drammerig en zeurderig was (heel typisch verpakt in een compliment aan haar opvolgster). Als je een bepaald idee of beeld maar vaak genoeg oproept, wordt het vanzelf door velen geloofd. Links is drammerig, rechts is populistisch, Wereldwinkels hebben een geitenwollensokkenimago, Turken stinken en Joden zijn rijk. Ik wordt zo vreselijk moe van etiketten, en het mensen in hokjes duwen. En van clichés, van beide kanten overigens. 'Als je kritiek hebt op Israel, wordt je gelijk voor antisemiet uitgemaakt.' 'De Palestijnen zijn het slachtoffer van onze zonden', 'er ligt een taboe op het bekritiseren van Israel', maar ook: 'de Joden kwamen in een leeg land', 'ze brachten de woestijn tot bloei', en 'alle vluchtelingen vertrokken omdat de Arabische leiders hen daartoe opriepen'. Geloof niet klakkeloos wat in je straatje past, wees kritisch naar bronnen, ook van je 'eigen' kant, en pas op met generalisaties. Tot zover mijn links dan wel rechts belerend vingertje.

Ratna Pelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten