woensdag 12 januari 2011

Tijd voor een neutraler meldpunt discriminatie internet?

 
Vele walgelijke uitlatingen over Joden, moslims, buitenlanders en andere bevolkingsgroepen verschijnen op het zo bewierrookte vrije internet, niet alleen op obscure haatsites, maar op drukbezochte discussiefora en als reacties onder krantenartikelen van gerenomeerde dagbladen. Zelfs op vooraf gemodereerde sites met huisregels is het verbluffend wat er nog geplaatst wordt.
Daar is nauwelijks tegen op te boksen als website beheerders en providers niet hun verantwoordelijkheid nemen. Het MDI is dan ook selectief en komt alleen in aktie als aannemelijk lijkt dat een uitlating de discriminatiewetgeving overtreedt. Hun rapportages laten dan ook het topje van een ijsberg zien.
De grenzen zijn daarbij vaag, en het vlak hellend, tussen islamkritiek en discriminatie van moslims, en tussen antisemitisme en kritiek op Israel. Het zou een berg schelen als mensen zich al fatsoenlijk en zakelijk zouden uitlaten in hun kritiek, maar 'fatsoen' is helaas een oubollig woord geworden is hedendaags over-assertief NL, waar letterlijk 'geen stijl' de norm lijkt te zijn geworden. De hieronder vermelde voorbeelden zijn duidelijk genoeg, helaas.
 
Rest de vraag of antisemitisme inderdaad door het MDI sneller wordt geturft dan andere discriminatie. Ik zou het niet weten, maar de meldingsbereidheid tegen antisemitische uitingen zal wellicht hoger zijn, het word in elk vaker gemeld. Onderstaande kritiek lijkt mij wat voorbarig na een 'eigen steekproefje' en verwijzend naar een incident van 5 jaar geleden. De schrijver zou er beter aan doen zijn achterban op te roepen meer meldingen te doen bij het MDI?
 
Wouter
_____________

Tijd voor een neutraal meldpunt discriminatie internet

http://www.republiekallochtonie.nl/tijd-voor-een-neutraal-meldpunt-discriminatie-internet

31 december 2010 | 09:27

tekst: Mohamed Aissati

Afgelopen week kwam het (Meldpunt Discriminatie Internet) met een onderzoek naar het "moderatiebeleid interactieve websites". Hoewel er een aantal relevante aanbevelingen instaan roept de onderzoeksopzet en de keuze van de onderzochte websites de nodige vraagtekens op.

Waarom zijn een 'keurige' site als Spunk wel, maar websites als Telegraaf.nl en GeenStijl.nl niet meegenomen in het onderzoek?

Het onderzoek wordt ongeloofwaardig waar het gaat om de geconstateerde overtredingen. Zo werden er op de website PartyFlock volgens het onderzoek (maar) 8 overtredingen geconstateerd.

Om te controleren of dit een realistisch aantal was ben ik zelf een onderzoekje gestart. Binnen 10 minuten had ik al enkele tientallen racistische reacties gevonden in 3 recente discussies op PartyFlock. Om een indruk te geven van de aard van de reacties hier een aantal citaten:

- Een goeie Moslim is een dode Moslim.
- Al die gefrusteerde, aggressieve islamdebielen zouden gewoon tegen de muur gezet moeten worden alvorens er een mitrailleur op leeg te ratelen.
- smerige onopgevoedde kutmannetjes beter nekschot geven en rest v h "gezin" eruit trappen als ze marrokezenpaspoort hebben.
- Dit soort nutteloos 3de rangs volk mag gewoon meteen de oven in.

Nog ongeloofwaardiger is het onderzoek naar de overtredingen op Youtube. Volgens het MDI leverde hun zoektocht niet meer dan 6 (!) overtredingen op. "Het betreft extreemrechtse symbolen" aldus het onderzoek . Op een massamedium dat niet actief gemodereerd wordt en waar elke minuut meer dan 20 uur video wordt toegevoegd, is het opzienbarend te noemen dat er in 7 dagen maar 6 overtredingen zijn gepost. Om onduidelijke redenen is Youtube het enige platform waar het MDI ook onderzoek heeft gedaan naar uitingen die al langer op de site staan. Volgens het onderzoek leverde dit in totaal 207 veronderstelde strafbare uitingen op.

Wederom heb ik een kleine zoektocht geïnitieerd om de gestelde cijfers te toetsen aan de realiteit. Wat blijkt? Racistische en haatzaaiende reacties en video's zijn overvloedig aanwezig op Youtube. Als voorbeeld het ik een video genomen met als titel "Ik wil ze gelijk prikken. (Marokkanen vs. Joden)". Deze video is ook te zien op de website GeenStijl.nl.

Deze video heeft inmiddels 5409 reacties, en er komen dagelijks nieuwe bij. Alleen in deze "discussiedraad" zijn al ruim meer dan 207 strafbaar geachte uitingen te vinden. Het totaal aantal strafbaar geachte uitingen op Youtube in de Nederlandse taal is overvloedig te noemen. Een zoekopdracht op de termen "kanker Marokkanen" levert een schier oneindige reeks van racistische reacties op. Hieronder een paar recente voorbeelden uit de aangehaalde discussie die allen minder dan een week geleden geplaatst zijn:
- vieze vuile tering buitenlanders!! allemaal opzouten uit dit land! ik en alsjeblieft neem je ouders ook mee!
- hij heeft gelijk joden zijn vieze mensen en doen gwn kkr dingen klaar
- Hitler heeft de verkeerde bevolkingsgroep proberen uit te roeien in de WOII, KLAAR!
- jullie kut moslims maken ons land kapot. die hoedjes van jullie ga je maar prikke. val maar lekker dood. alle moslims moeten dood! vieze kut mensen zijn het!

Kortom, een "onderzoek" dat geen enkel verband houdt met de realiteit en gekwalificeerd moet worden als verspilling van subsidiegeld.

Het MDI heeft wel vaker onderzoeken gepubliceerd die vragen oproepen.

Zo komen ze in het meest recente jaarverslag tot de volgende conclusie:
Het is met name opmerkelijk dat waar andere categorieën krompen, de categorie antisemitisme steeg.

In het verlengde daarvan staat op hun site staat de volgende claim:

…Overigens is antisemitisme op Internet al jaren de grootste categorie van discriminatie en blijft onverminderd hoog.

Maar als het MDI claimt dat het "antisemitisme op Internet al jaren de grootste categorie van discriminatie" is, wat betekent dat dan? Waarschijnlijk dat slachtoffers van antisemitisme de hoogste meldingsbereidheid hebben richting het MDI. Het MDI kijkt namelijk niet naar de ontwikkeling van het werkelijke aantal racistische uitingen op internet, maar naar het aantal meldingen dat zij ontvangen.

Nederlandse moslims zullen minder snel melding doen bij het MDI. Zij hebben het vertrouwen in het MDI vijf jaar gelden verloren toen de beheerder van maghrebonline.nl al overtuigend aantoonde dat het MDI meer oog heeft voor antisemitisme dan voor andere vormen van discriminatie. Het MDI werd vervolgens door het Landelijk Bureau Racismebestrijding zelf beschuldigd van discriminatie.

Het wordt tijd dat er vragen worden gesteld over de methodiek en de kwalitatieve output van het MDI. Gezien de tonnen subsidie die jaarlijks naar het MDI verdwijnen ligt hier een schone taak voor de Tweede Kamer.

Hopelijk krijgen we na jaren van controverse eindelijk een neutraal meldpunt dat wel voldoende draagvlak geniet.

Mohamed Aissati is o.a. voorzitter van maroc.nl Dit artikel verschijnt vandaag ook in De Pers waarin vandaag 8 pagina's worden gevuld door maroc.nl en Republiek Allochtonie in de bijlage Salaam, Marokkanen schrijven terug

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MDI reageert op beschuldigingen

http://www.republiekallochtonie.nl/mdi-reageert-op-beschuldigingen

06 januari 2011 | 10:21

Mohamed el Aissati uitte vorige week in De Pers en op dit weblog kritiek op de werkwijze van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Vandaag reageert Daniel Veenboer van het MDI.

El Aissati lijkt in zijn stuk te beweren dat het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) de aanwezigheid van discriminatie op internet structureel onderbelicht, door wél "keurige" websites in het onderzoek op te nemen en de websites van GeenStijl en de Telegraaf buiten beschouwing te laten. Bovendien heeft het MDI volgens El Aissati dermate weinig overtredingen waargenomen op de websites van Partyflock en YouTube dat ons onderzoek "geen enkel verband houdt met de realiteit". Naar aanleiding van zijn eigen steekproef komt El Aissati op een veel groter aantal strafbare uitingen uit op deze websites.

Het aantal door het MDI aangetroffen strafbare uitingen op deze websites is inderdaad relatief laag. Enerzijds heeft dat te maken met de strenge voorwaarden waaraan een uiting moest voldoen om te worden opgenomen in het onderzoek (strafbaar volgens de anti-discriminatiewetgeving, gericht op de Nederlandse samenleving en niet ouder dan een week). Anderzijds is het doorzoeken van de websites een momentopname geweest. De ene week kan door omstandigheden de input van gebruikers en de capaciteit van beheerders enorm verschillen van de andere week. Aan deze gegevens gaat El Aissati voorbij, om vervolgens te stellen dat het een stuk erger met het Nederlandse deel van het internet is gesteld dan het MDI doet voorkomen.

Wij herkennen ons niet in het beeld dat El Aissati van het MDI schetst. De door hem aangehaalde reacties, waarin wordt opgeroepen tot moord en doodslag tegen in dit geval Moslims en Marokkanen, komen ons echter maar al te bekend voor. Dit soort uitingen, meer en meer voorkomend op mainstream interactieve websites, worden door het MDI bestreden, d.m.v. verzoeken tot verwijdering en door het trainen van moderators van grote interactieve websites.
Bovendien blijkt uit het aantal ontvangen meldingen, de bereidheid van websites samen te werken met het MDI en het aantal strafbare uitingen dat wij jaarlijks van het internet weten te verwijderen dat er voldoende maatschappelijk draagvlak voor ons werk en onze organisatie bestaat.

Daniël Veenboer
Meldpunt Discriminatie Internet

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten