vrijdag 24 september 2010

Radicale moslims zetten Egyptenaren op tegen koptische christenen


Kopten gebruiken kerken als opslagplaatsen voor wapens in voorbereiding van een oorlog tegen de moslims van Egypte. De wapens zouden afkomstig zijn uit Israel. Men zou een staat binnen de staat Egypte vormen.
Het lijken absurde verdachtmakingen, die bovendien nergens op zijn gebaseerd.
 
El-Awah droeg geen bewijzen aan, maar verklaarde dat ,,Israël het hart van de koptische kwestie is''.
 
Israel krijgt wel vaker van allerlei problemen de schuld, van ziekten tot onderdrukking en natuurrampen. Door de Kopten met Israel te associeren verklaart men ze in feite vogelvrij, en er wordt dan ook gevreesd voor grootschalig geweld tegen de Kopten zodra president Mubarak overlijdt. Op kleinere schaal vindt dergelijk geweld al regelmatig plaats.
 
De valse beschuldiging sluit volgens waarnemers echter aan bij een eerdere oproep van radicale moslimgroepen om koptische winkels, diensten en scholen te boycotten.
 
Hopelijk wacht de Kopten niet hetzelfde lot als de Egyptische Joden, die in de jaren '50 en '60 allen zijn verdreven, met achterlating van hun bezittingen.
 
RP
--------------
 

'Kopten slaan wapens op in kerken'

http://www.nd.nl/artikelen/2010/september/22/-kopten-slaan-wapens-op-in-kerken-

Geplaatst: 22 september 2010 22:30, laatste wijziging: 23 september 2010 07:42

van onze redactie buitenland

CAIRO - De Koptische Kerk in Egypte is in een radioprogramma van al-Jazeera beschuldigd van het aanleggen van wapendepots in kerken en kloosters. Door de beweringen lopen de spanningen tussen moslims en kopten op.

Naguib Gobrail, raadsman van de Koptische Kerk en voorzitter van de Egyptische Unie van Mensenrechtenorganisaties, noemde maandag de uitzending ,,een aaneenrijging van leugens die de sociale rust en nationale veiligheid bedreigen''. Dat heeft het Assyrische nieuwsagentschap Aina gisteren gemeld.

Vorige week zond al-Jazeera het twee uren durende praatprogramma 'Zonder grenzen' uit met dr. Selim al-Awah, voormalig secretaris-generaal van de Wereldraad van Moslimgeleerden. Hij beschuldigde de kopten ervan een oorlog tegen moslims voor te bereiden door wapens in kerken en kloosters op te slaan en ,,een staat binnen de staat Egypte'' te vormen. In Egypte leven vijftien miljoen christenen (kopten) te midden van zestig miljoen moslims. El-Awah droeg geen bewijzen aan, maar verklaarde dat ,,Israël het hart van de koptische kwestie is''. De wapens zouden afkomstig zijn uit Israël, een verdenking die nooit eerder is geuit. Verder zou de Koptische Kerk moslims omkopen zich tot het christendom te bekeren en bekeerlingen martelen door ze in kloosters op te sluiten. Ook zou de kerk een deal hebben willen sluiten met Gamal Mubarak, de zoon en beoogd opvolger van de huidige president Hosni Mubarak. El-Awah zei dat ,,het land zal branden'' als de kopten niet zouden inbinden.

Volgens Magdy Khalil, directeur van het Middle East Freedom Forum, nodigen de verdachtmakingen uit tot massaal geweld tegen de kopten als president Mubarak overlijdt en het land in chaos verkeert. Khalil verweet El-Awah ,,aan te zetten tot moord en etnische zuivering, wat kan uitlopen op een drama als de Armeense genocide in 1915''.

Opsplitsing

De Egyptische media kritiseerden de uitlatingen, omdat El-Awah geen enkel bewijs gaf voor zijn verdachtmakingen. De valse beschuldiging sluit volgens waarnemers echter aan bij een eerdere oproep van radicale moslimgroepen om koptische winkels, diensten en scholen te boycotten.

Morgen zullen moslims demonstreren in Alexandrië, de tweede stad van Egypte, om hun eis tot aftreden van de koptische paus Shenouda III kracht bij te zetten. Volgens hen zou de paus bezig zijn met een opdeling van Egypte in een islamitisch land en een koptisch-seculiere staat in de provincie Assiut. De koptische zender Agape weersprak de ,,vijandige aantijgingen'', die bedoeld zijn om een burgeroorlog uit te lokken. Bizarre beschuldiging zorgt voor spanning tussen kopten en radicale moslims

Geen opmerkingen:

Een reactie posten