donderdag 23 september 2010

Commissie Orwell veroordeelt aanval Israël op Gazakonvooi


Groot nieuws! Volgens de VN mensenrechtenraad schond Israel het internationale recht bij haar actie tegen een boot vol met Turkse extremisten op weg naar de Gazastrook. Volgens de VN mensenrechtenraad, met daarin landen als Iran, Libië, Cuba en Saudi-Arabië, doet Israel niets anders dan het internationaal recht schenden, het feit dat dit land bestaat is al een schending van dat recht, en zijn zelfmoordaanslagen een gerechtvaardigde vorm van verzet daartegen.
Het is verbluffend hoe serieus de media de uitkomsten van dit 'onderzoek' nemen, en hoe eufemistisch er over de neutraliteit en samenstelling van de raad wordt gesproken:
 
De Mensenrechtenraad is ook in westerse landen ietwat omstreden. In de raad zouden nogal veel landen zitten met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals Iran en Libië.
 
Hoezo 'zouden'? Is het nog maar de vraag of die landen ook echt in de raad zitten, of valt het te betwijfelen of hun reputatie op het gebied van de mensenrechten te wensen over laat?
Het lijkt mij dat de mensenrechtenraad haar geloofwaardigheid al lang heeft verloren. Wanneer zij iets veroordeelt moet dit wellicht zelfs als een compliment worden beschouwd.
 
Zie over de VN ook: Israel en de Verenigde Naties
 
RP
---------------
 
VN: Israël schond internationaal recht bij aanval op Gazakonvooi
Van onze verslaggever, AP, ANP op 22 september '10

 
AMSTERDAM - Israël heeft met zijn aanval op een hulpvloot die op weg was naar de Gazastrook het internationale recht geschonden. Dat stelt een commissie van de Mensenrechtenraad van de VN die onderzoek heeft gedaan naar de Israëlische actie in mei.

Volgens de commissie was het militaire optreden tegen de actievoerders die de zeeblokkade van Gaza wilden doorbreken, 'disproportioneel'. De zeeblokkade was onwettig vanwege de humanitaire crisis in het Palestijnse gebied.

De aanval ging gepaard met een 'onaanvaardbaar niveau van wreedheid', aldus de onderzoekers. Ze spreken van 'totaal onnodig en ongelooflijk geweld'. Aan boord van een Turks schip schoten Israëlische soldaten negen activisten dood. Volgens Israël handelden de soldaten uit zelfverdediging.

Het rapport stelt dat 'er duidelijk bewijs is voor vervolging wegens misdrijven tegen internationaal humanitair recht.'

Verworpen

Israël heeft het onderzoek door de VN-Mensenrechtenraad steeds bij voorbaat verworpen. Het land vindt de onderzoekers bevooroordeeld. De Israëlische regering werkt wel mee met een ander onderzoek, dat is opgezet door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

De Mensenrechtenraad is ook in westerse landen ietwat omstreden. In de raad zouden nogal veel landen zitten met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals Iran en Libië.

1 opmerking:

  1. de u.n. komt alleen in actie als het tegen Israël kan optreden ze zijn zo partijdig als maar mogelijk is,,,
    als het om andere landen gaat hoor je ze niet dan is het zwijgen oorverdovend,,dan is het the united nothing,,,,,

    BeantwoordenVerwijderen