donderdag 22 juli 2010

Big Brother mengt zich in vredesproces Midden-Oosten

 
Leuk idee, maar of het een realistisch vredesplan gaat opleveren is nogal twijfelachtig.
 
____________
 
Big Brother mengt zich in vredesproces Midden-Oosten
19-07-2010
Auteur: OneWorld
Bron: Le Figaro, The Guardian

Een Franse realityshow sluit twaalf Palestijnse en Israëlische jongeren drie weken lang in een huis op om te brainstormen over een routekaart naar vrede in het Midden-Oosten.

Binnenkort gaat het project 'Les Accords de Marseille' van start. Voor het oog van de camera van de Franse regisseur Mohamed Ulad worden deze zomer zes 18-jarigen uit Israël en zes 18-jarigen uit de Palestijnse gebieden drie weken lang opgesloten in een villa op een eiland in de buurt van Marseille.

Dit keer kunnen de kijkers van de realityshow a la Big Brother zich niet verkneukelen om de eventuele onderlinge romances die ontstaan of een knetterende ruzie over toiletpapier dat bijna op is. Er staan serieuzere zaken op het spel: vrede in het Midden-Oosten. Het is de bedoeling dat de jongeren met elkaar gaan brainstormen en onderhandelen over een routekaart voor vrede in het Midden-Oosten.

Privacy
In tegenstelling tot andere realityshows worden de jongeren niet 24 uur per dag gevolgd en zijn hun slaapkamers verboden terrein voor de camera's. En mocht er een romance tussen hen opbloeien dan wordt dat niet uitgezonden. "Wel een beetje spijtig, want dat zou een mooi vredessymbool zijn", zegt regisseur Ulad in een interview met Le Figaro. "Maar ik wil de privacy van de jongeren niet schaden. Daar is dit een te serieus onderwerp voor."

Hete hangijzers
De enige overeenkomst met programma's als Big Brother en the Real World is dat de jongeren even weg zijn uit hun eigen omgeving. De regisseur hoopt zo dat de jongeren bij elkaar misschien op overeenkomsten stuiten en dat ze met iets meer afstand kunnen nadenken over hete hangijzers als de status van Jeruzalem, en het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen. Of de jongeren er uiteindelijk ook in slagen om een oplossing voor het probleem te vinden is geen must. "Het gaat ons vooral om het proces", aldus Ulad.

Van het programma worden een tiental afleveringen van 26 minuten gemaakt die vanaf september worden uitgezonden op France 5.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten