vrijdag 11 juni 2010

Ook Iran zoekt confrontatie met Israël; schepen naar Gaza


Een beschouwing vanuit de Iraanse oppositie.
 
--------------


Ook Iran zoekt confrontatie met Israël; schepen naar Gaza
http://www.iranvandaag.com/2010/06/ook-iran-zoekt-confrontatie-met-israel.html
 
In de programma Phara van vorige week had Jef Lambrecht zijn mening geuit over de hulpkonvooi die vertrokken was naar Gaza en hoe dit ten voordele is gekomen van Hamas. Eigenlijk hoe Israël in de val is gelokt en daarin ook getrapt.
 
Zijn standpunt vond ik zeer interessant omdat ik het tot dan nog niet op deze manier had bekeken. Toch vonden de aanwezigen in de panel zijn standpunt wat overdreven. Laten we zeggen niet dat het met woorden zo gezegd is, maar ze lieten het zo blijken.

Onmiddellijk dacht ik in mezelf dat Iraanse autoriteiten op één of andere manier hiervan gaan profiteren. Dat ze via toespraken en artikels in de kranten Israël gaan zwart maken dat wisten we allemaal. Dat is niets nieuw.
Vandaag lees ik in Elsevier: "Nadat een 'hulpkonvooi' een week geleden de confrontatie zocht met de Israëlische marine, doet het islamitische regime Iran nu ook een duit in het zakje. De Iraanse organisatie Rode Halve Maan zegt schepen te sturen naar Gaza."

Ergens ben ik niet verbaasd, anderzijds ben ik echt kwaad. Razend ben ik. Ik praat zeker en vast niet goed wat Israël heeft gedaan en zeker niet wat hij al deed, maar dit is duidelijk provocatie.

Ahmadinejad laat weten dat hij Israël van de kaart wilt vegen. Hoewel ik van mening ben dat ieder land recht heeft op zijn eigen verrijking van Uranium, ben ik er van overtuigd dat Iran iets anders mee van plan is en dat er een controle moet zijn over verrijking ervan.
Er is zoveel armoede en economische crisis in Iran. Er zijn zoveel armen en kinderen die honger lijden. Al 32 jaar jaar gaan er miljoenen dollars naar de Palestijnen terwijl eigen land hulp en ontwikkeling nodig heeft, zeker na de 8 jarige oorlog met Irak.

Dit is geen hulpkonvooi van Iran. Dit is duidelijk profiteren van de situatie. Hezbollah en Hamas willen helemaal geen vrede. Iran evenmin. Deze actie doet me denken aan de bombardementen van vorig jaar waar Israël een school bombardeerde. Later bleek dat Hamas vanuit die school Israël beschoot.
Ook wat betreft de hulpkonvooien die werden aangevallen, blijkt nu dat er ook enorm geprovoceerd is. Het geeft Israël nog geen recht om aan te vallen, maar ja....

Eind deze week, vlak voor de 12 juni , de herdenking van de staatsgreep van Ahmadinejad, wilt hij Gaza een 'hulpkonvooi' sturen. Iedereen weet dat deze schip zeker zal tegengehouden worden. Dan zijn er verschillende scenario's mogelijk:

- ofwel gaan er doden vallen, wat dus zal aangekondigd worden als zijnde martelaren (zoals nu ook het geval was) en dus is er een reden om Israël lastig te maken of zelfs aan te vallen.

- ofwel worden mensen gearresteerd, wat dus weer gaat leiden tot provocaties en reden tot aanval van Israël om deze mensen te bevrijden¨

Ondertussen zal alle aandacht van de wereld gericht zijn naar deze hulpkonvooi (dat is althans wat hij denkt) en kan er met gerust hart vermoord en gearresteerd worden tijdens de geplande protesten

Dit laat nogmaals zien dat Iran bereid is tot zelfs een oorlog met het Westen en Israël om deze huidige crisis in het land te "ontvluchten" of uit te stellen. Zij denken immers dat indien het Westen Iran aanvalt (of als er oorlog is met Israël) dat de interne publieke opninie zal keren en dat iedereen zich achter Ahmadinejad gaat zetten om het land te verdedigen.

Dat is volgens Ahmadiejad en zijn companen de enige uitweg. Maar zoals Mousavi ook zei:" Het volk zal dan op dat moment misschien het land gaan verdedigen, maar zullen dan niet enkel buitenlandse vijand uit het land drijven, maar ook de binnenlandse onderdrukker van het volk"


TN
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten