zondag 10 januari 2010

Tijd om tegen het Iraanse regime op te treden

 
Vreemd dat juist een lid van de Duitse Groenen tegen een Iraanse boycot is en er alles aan deed een gepland officieel bezoek van een EU delegatie aan Iran door te laten gaan, terwijl men wel continu oproept tot harde sancties tegen Israel. In Iran, in tegenstelling tot Israel, zijn geen vrije verkiezingen, worden homosexuelen opgehangen, telt de getuigenis van een vrouw voor de helft van die van de man, worden dissidenten opgepakt en gemarteld, demonstraties met grof geweld verstoord, (religieuze) minderheden gediscrimineerd, de Holocaust ontkend, bepaalde staten met vernietiging gedreigd en afspraken met het internationaal atoomagentschap bij voortduring geschonden. Als dat alles geen reden is voor een stevig gesprek en de dreiging met zware sancties als dat niks oplevert, dan weet ik het niet meer. En waarom juist progressieven zo mild zijn wat betreft Iran mag iemand me ook nog eens uitleggen.
 
RP
------------

PERSBERICHT

Tijd om tegen het Iraanse regime op te treden!

De Europese Coalitie van Stop de Bom en Iran Comité's, waaronder het Nederlands Iran Comité, heeft vandaag in een advertentie in de Wall Street Journal (zie www.irancomite.nl) het Europees Parlement opgeroepen om zware sancties tegen Iran te steunen. De Coalitie reageert daarmee op het annuleren van een voor deze week gepland officieel bezoek aan Teheran van een delegatie van de Commissie van het Europese Parlement die zich bezighoudt met de relaties met Iran.

Het bezoek werd door het Iraanse regime geannuleerd, nadat van binnen en van buiten Europa grote druk op de delegatie was uitgeoefend om niet te gaan. Italiaanse en Britse leden van de commissie voor de relaties met Iran hadden al in het voortraject afgehaakt en het Nederlandse lid, Bas Belder van de SGP, heeft tot op het laatste moment 'van binnenuit' geprobeerd het bezoek te doen annuleren. De Duitse voorzitter van de delegatie, Barbara Lochbihrer (Groenen), heeft echter tot op het laatste moment geprobeerd de reis te laten doorgaan, terwijl er geen enkele garantie was dat de Europarlementariërs ook met de Iraanse oppositie zouden kunnen spreken.

Volgens de Europese Coalitie van 'Stop de Bom' en Iran Comités zou een bezoek aan Teheran het moellahregime een hart onder de riem steken bij het verder onderdrukken van de Iraanse oppositie. De Coalitie Stop de Bom verwerpt iedere stap die legitimiteit en politieke ruimte geeft aan het fundamentalistische Iraanse regime. Juist nu de politieke deadlines voor het Iraanse regime aan het verstrijken zijn en de internationale gemeenschap zich gereed maakt zwaardere sancties in te stellen, met name tegen de export van terrorisme via het Revolutionaire Garde Korps en de illegale ontwikkeling van nucleaire wapens en raketten om die wapens in te zetten, moet dit niet gebeuren.

De Coalitie Stop de Bom roept het Europees Parlement met klem op steun te geven aan het onmiddellijk opleggen van zware sancties tegen het Iraanse regime en zijn Revolutionaire Garde Korps. Daarmee zal een duidelijke boodschap worden gestuurd dat Europa zich verzet tegen de gewelddadige onderdrukking van de Iraanse bevolking en eensgezind is bij het tegengaan van de Iraanse nucleaire bewapeningsinspanning, die een bedreiging vormt voor Israel, de regio, het Westen en het Iraanse volk zelf.

Den Haag, Berlijn, Brussel, Madrid, Rome, Wenen

Den Haag, 5 januari 2010

Voor meer informatie: Frank van Dalen, waarnemend voorzitter Nederlands Iran Comité, info@irancomite.nl

www.irancomite.nl  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten