dinsdag 26 januari 2010

Stilte bij links rond Egyptische muur langs grens Gazastrook

 
IsraNed begrijpt, net als de SGP, de stilte van links niet rondom de bouw van de Egyptische muur langs de grens met Gaza. Men heeft gelijk dat als Israel dit zou doen het op allerlei scherpe veroordelingen zou kunnen rekenen, maar anderzijds vergeet men wel een niet onbelangrijk verschil: de afscheidingsbarriere (slechts 5% is een muur) staat voor een gedeelte niet op de grens maar in de Westoever, soms dwars door land van Palestijnse boeren. Ik begrijp zelf wel waarom Israel hem niet op de groene lijn heeft gebouwd, want daarmee zou het het land aan de andere kant al min of meer opgeven, en bovendien wou het ook de grote nederzettingenblokken beschermen tegen aanslagen. Dat is ook de reden dat veel kolonisten tegen de afscheiding waren. Maar de route die Israel heeft gekozen hield wel weer erg weinig rekening met de Palestijnen, en daarom hebben zij verschillende rechtszaken tegen de barriere gewonnen en zijn er ook nog in behandeling. Een en ander heeft ertoe geleid dat bepaalde stukken nog steeds niet zijn gebouwd.
 
Het klopt echter zonder meer dat als Israel zo'n muur zou bouwen als waar Egypte nu mee bezig is, waarmee het in feite de Gazastrook afgrendelt van Egypte, de veroordelingen niet van de lucht zouden zijn, inclusief fraaie vergelijkingen met Joodse getto's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zou dat er misschien iets mee te maken hebben? Wij hebben tegenover Egypte niet zo'n gevoelig verleden, geen schuld in te lossen. Het is gewoon een van de vele dictatoriale Arabische staten.
 
RP
-----------

De SGP begrijpt het stiltegebied ook niet

http://www.israned.com/2010/01/de-sgp-begrijpt-het-stiltegebied-ook.html#more
 
 
Zoals u op De Dagelijkse Standaard meerdere malen hebt kunnen lezen is de linkse politieke stilte aangaande de Egyptische muur tot op de dag van vandaag oorverdovend. Het blijft zelfs zo stil dat de SGP maar eens kamervragen is gaan stellen over die linkse hypocrisie die hun dubbele Midden Oosten agenda bepaald;
"Raar! De EU hoor je niet. De VN evenmin. Links dient helemaal geen boze moties in."  Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij n.a.v. de opvallende stilte naar over het feit dat Egypte een muur rond Gaza bouwt en ook nog eens stalen platen 30 meter de grond in boort. "Als Israel dat zou doen, zou de wereld te klein zijn. Nu hoor je niemand. Het bewijst weer eens hoe er in het Midden-Oosten met twee maten wordt gemeten.
 
Kees van der Staaij stelt dan ook de volgende volkomen terechte kamervragen:

Ik heb de agenda enige keren bekeken, maar het stond er niet op. Er komt natuurlijk een aparte brief, dacht ik toen. Er dreigt immers een humanitaire tragedie in de Gazastrook. De Gaza-blokkade wordt compleet gemaakt. Onder bescherming van zwaar bewapende militairen worden stalen platen dertig meter de grond ingeboord langs Gaza. Hamas is furieus. Wat doet de internationale gemeenschap, en de EU? En de VN? Is het internationaal gerechtshof al bijeen geroepen? Waar zijn de moties van collega Van Dam?

Ik refereer uiteraard aan de enorme muur die Egypte bouwt langs zijn grens met Gaza. Doelstelling is om de laatste verbindingen van Gaza met de buitenwereld af te sluiten. Laten we één seconde bedenken wat er zou zijn gebeurd als niet Egypte, maar Israel zich aan de bouw hiervan had gezet. De wereld zou te klein zijn geweest. Hoezo meten met twee maten? Wordt hierbij in het internationale overleg ook de vinger gelegd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten