donderdag 14 januari 2010

Palestijnen bouwen eerste geplande stad op Westoever


Je zou bijna zeggen: het wordt tijd. Ik weet het, het mag niet overal en ook wat betreft deze stad zijn er nog beren op de weg. Maar dat de Palestijnen weinig bouwen ligt niet alleen aan Israel.
Overigens wordt dit duidelijk geen stad voor arme Palestijnse vluchtelingen, al wordt de maximumhuur van de meeste woningen 500 Euro.
 
Uit Trouw:
 
Rawabi, ongeveer dertig kilometer ten noorden van Jeruzalem, moet er uit gaan zien als een Amerikaanse voorstad. Terwijl hij in zijn kantoor over een schaalmodel gebogen staat, wijst Masri op het eivormige centrum, op de top van een heuvel. Hier zullen woon- en kantoortorens verrijzen, een conferentiecentrum en hotels, winkels, cafés en een bioscoop. Het centrum moet een voetgangerszone worden met een ondergrondse parkeergarage, legt hij uit.

Steden als Ramallah en Nablus zijn de laatste eeuw ongebreideld uitgedijd op de Westoever, waardoor er een inefficiënt wegennetwerk is ontstaan en een matige infrastructuur met onvoldoende parkeerplaatsen. Hierdoor staan er dagelijks grote files in het centrum van de steden. In Rawabi daarentegen zal een aantal wegen in een lus van de heuvel aflopen. Langs de wegen moeten huizen voor de Palestijnse middenklasse verrijzen die met elkaar verbonden zijn door voetpaden. De bewoners krijgen voldoende parkeerplaatsen en toegang tot parken, scholen, moskeeën en een kerk.

Vijfduizend huizen zijn ontworpen voor Palestijnen die maandelijks tussen de vier- en zevenhonderd dollar (tussen de 275 en 480 euro) huur kunnen betalen. Nog eens duizend luxe appartementen zullen voor hogere bedragen van de hand gaan. Het bedrijf van Masri wil over drie maanden van start gaan met het leggen van de fundamenten voor de stad. De eerste bewoners moeten in 2013 verwelkomd worden. Tenminste, als de stad de toegangsweg krijgt.

-------------

 
De eerste stukken grond zijn gereedgemaakt voor wat de eerste geplande Palestijnse stad moet worden. Rawabi wordt gebouwd naar Amerikaans model en zal plaats bieden aan veertigduizend inwoners. Er zijn echter wel complicaties, zo meldt dagblad Trouw.

Het dertig kilometer ten noorden van Jeruzalem gelegen Rawabi (Westelijke Jordaanoever) gaat eruit zien als een Amerikaanse voorstad. In het eivormige centrum op de top van een heuvel komen woon- en kantoortorens, een conferentiecentrum, en hotels, winkels, cafés en een bioscoop. Het wordt een voetgangersgebied met een ondergrondse parkeergarage.

In Rawabi worden vijfduizend woningen gebouwd voor Palestijnen die maximaal een kleine vijfhonderd euro huur kunnen betalen. Daarnaast komen er duizend woningen voor het hoger segment. De wegen zullen in een lus van de heuvel aflopen, met daarop aansluitend voetpaden die de huizen met elkaar verbinden.

De stad vormt een belangrijk onderdeel van de vestiging van een toekomstige onafhankelijke Palestijnse staat. De bouwer wil over drie maanden van start gaan, zodat de eerste bewoners in 2013 verwelkomd kunnen worden.

Het 344 miljoen euro kostende project is echter afhankelijk van de vrijgave van een stuk weg door Israël. Hoewel het Israëlisch beleid is om economische ontwikkeling op de Westoever te promoten, heeft de regering nog niet gereageerd op Palestijnse verzoeken rond deze weg.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten