donderdag 31 december 2009

Israel en de (on)balans van 2009 - IMO

 
Op IMO blog vandaag een terugblik op 2009 en mijn wensen voor 2010 betreffende het Midden-Oosten.
 
Ratna Pelle


 
Thursday, December 31st

Israel en de (on)balans van 2009

De zo gehoopte kentering in de berichtgeving over Israël en het conflict is er niet gekomen in 2009, om van een oplossing van dat conflict zelf nog maar te zwijgen. Dat laatste bleek overigens dichterbij dan gedacht, toen Olmert Abbas een serieus vredesaanbod deed, maar dat valt officieel onder 2008.
2009 Werd ruw ingeluid door de bombardementen en Israëlische acties in de Gazastrook tegen Hamas, die 1200-1400 doden tot gevolg had, en een ongekend negatieve en gekleurde berichtgeving, woedende demonstraties wereldwijd, een uitbarsting van antisemitische incidenten en veroordelingen door vele regeringsleiders en gremia. Nederland hoorde bij de minderheid die weigerde Israël te veroordelen voor 'disproportioneel geweld', en hield het bij een oproep tot een staakt het vuren. Hierom werd de regering overigens hard aangevallen door de oppositie.
Lees verder...Wensen voor 2010

Wat zal 2010 brengen? Meer gemiste kansen, meer oorlogen, meer antizionistische leugens en meer ad hominem aanvallen op mensen die het voor Israël opnemen? Het zit er dik in. Waarschijnlijk zullen Abbas en Netanjahoe uiteindelijk wel gaan onderhandelen, maar ik verwacht er geen enkel resultaat van. Netanjahoe zal niet meer bieden dan Olmerts voorstel dat Abbas afwees. De hardliners in Fatah en Hamas zullen ervoor zorgen dat, mocht Abbas al van mening veranderen (of door de VS onder druk worden gezet) en met een dergelijk voorstel akkoord gaan, dat niet uitgevoerd kan worden door een serie nieuwe aanslagen of raketten, mogelijk door Hezbollah (en dus Iran) gefinancierd.
Lees verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten