donderdag 3 september 2009

De staat Palestina uitgeroepen op 14 mei 2048 (novelle)

 
Van Binjamin Heyl ontving ik onderstaande mail over de in novelle vorm verschenen droom van een Palestijnse staat, uitgeroepen in 2048. Of dat naast of in plaats van Israel zou zijn, wordt uit de omschrijving niet duidelijk.
Dat het schijnbaar onmogelijke mogelijk is, heeft het zionisme bewezen, dat na bijna 2.000 jaar miljoenen Joden van over de hele wereld herenigde in hun land van oorsprong en de staat Israel stichtte. De Verenigde Naties hadden opgeroepen tot een Joodse en een Arabische staat in het Britse mandaatgebied, maar deden weinig concreets om die te realiseren. De staat Palestina werd eigenlijk al in 1988 uitgeroepen door de PLO, nadat Jordanië formeel afstand had gedaan van het gebied dat toen al 21 jaar in Israëlische handen was. Anders dan de PLO in 1988, bevonden de zionisten zich toen ze in 1948 hun staat uitriepen in het gebied zelf, en bleken ze bij machte haar te verdedigen. Het wonder vereiste militaire kracht, zoals de stichting van de meeste onafhankelijke staten. Een mooi volgend wonder zou zijn de vreedzame stichting van een Palestijns-Arabische staat naast Israël, en liefst niet pas in 2048.
 
Wouter
 
Binjamin Heyl heeft meerdere boeken op zijn naam staan over religieuze en historische onderwerpen, zie ondermeer:
____________________
 

Sjalom!

 

Graag wil u informeren over de verschenen novelle:

De staat Palestina uitgeroepen op 14 mei 2048.

Geschreven door Binjamin Shalom en Mohammed Salaam.

 

Hierin wordt beschreven hoe we elkaar hebben leren kennen in Haïfa (1982). We elkaar soms in de haren zaten om onze rechten, de Israëlische en Palestijnse, te verdedigen, wat gepaard ging met de nodige emoties en de logica nogal eens ver te zoeken was. Langzaam schoven we op. Hij liet me een stukje Palestina zien die ik misschien wel liever niet wilde weten en andersom liet ik hem een stukje Israël zien dat hij zich niet kon voorstellen.

Samen praten, nieuwe ontmoetingen. Dan toch weer ruzie met de nodige emoties (en te weinig logica), praten, nieuwe ontmoetingen met het onbekende. Praten over de muur die stond tussen de nachtmerries van Mohammed en mijn dromen.

De novelle gaat uiteindelijk over ons beider droom waar we in geloven. Het gaat in tegen de logica van vandaag en gisteren. We geloven dat het onmogelijke wel degelijk mogelijk is. Er zijn wel meer wonderen gebeurd. Gebeurtenissen die ingingen tegen de menselijke logica.

 

De royalities zullen overgemaakt worden aan een projekt in Israël waar mensen samenwonen die niet logisch lijkt, maar het gebeurt al heel wat jaren: Neve Shalom / Wahat al-Salam: Oase van Vrede (zie  www.nswas.org)

 

De novelle is uigegeven door Uitgeverij Gopher in Amsterdam (www.gopher.nl)   .             

ISBN 9789051796698.

 

Groet,

 

Binjamin

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten