vrijdag 8 mei 2009

Veel doden bij luchtaanval Afghanistan

 
Oorlogsmisdaden! Genocide! Nazi-praktijken! Hier moet onmiddelijk een onderzoek naar worden ingesteld, en Obama dient als oorlogscrimineel te worden berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Bovendien moeten we alle producten uit de racistische apartheidsstaat Amerika voortaan boycotten, en mensen moeten dit land voor vakanties mijden.
 
Hoezo wordt er door linkse activisten zovaak met 2 maten gemeten?

RP
------------------

Veel doden bij luchtaanval Afghanistan
Van onze buitenlandredactie
gepubliceerd op 06 mei 2009 09:22, bijgewerkt op 6 mei 2009 15:28
 
 
AMSTERDAM - Bij Amerikaanse luchtaanvallen op twee dorpen in het westen van Afghanistan zijn in de nacht van maandag op dinsdag tientallen burgers omgekomen. Dat heeft het Rode Kruis woensdag meegedeeld. Andere zegslieden spreken van ruim honderd doden.
 
De getroffen dorpen liggen in het district Bala Baluk in de provincie Farah. Daar waren maandag gevechten uitgebroken tussen door de VS geleide coalitietroepen en Talibanstrijders. Om dekking te zoeken vluchtten burgers hun huizen binnen, die vanuit de lucht werden verwoest. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten werd de hulp van coalitietroepen ingeroepen toen Afghaanse militairen werden aangevallen door de Taliban.
 
Een team van het Rode Kruis, dat de dorpen dinsdag bezocht, liet weten dat onder de slachtoffers veel vrouwen en kinderen zijn. 'We zagen tientallen lijken op de twee locaties waar we naartoe zijn gegaan', zei woordvoerster Jessica Barry. 'Er lagen lijken, er waren graven, mensen waren bezig slachtoffers te begraven toen wij er waren. Wij bevestigen dat er vrouwen en kinderen onder de doden zijn. Het zag ernaar uit dat ze probeerden te schuilen in hun huizen toen ze werden geraakt.'
 
De gouverneur van Farah, Rohul Amin, zei te vrezen dat er honderd burgers zijn omgekomen. De provinciale politiechef Abdul Ghafar verklaarde dat het dodental waarschijnlijk hoger is. Andere regionale politici maakten melding van 150 doden. Deze cijfers konden niet van onafhankelijke zijde worden bevestigd. Het lijkt in elk geval te gaan om het ernstigste incident met burgerdoden sinds de Amerikaanse invasie in 2001.
 
De Afghaanse president Hamid Karzai, die al lange tijd klaagt over het hoge aantal burgerdoden als gevolg van operaties door coalitietroepen, zal de gebeurtenis woensdag ter sprake brengen als hij in Washington een ontmoeting heeft met de Amerikaanse president Barack Obama. 'De president heeft de dood van burgers ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar genoemd en zal de kwestie bespreken met Obam', aldus een verklaring van het presidentiële kantoor. Een Amerikaans-Afghaanse delegatie zal het incident gaan onderzoeken. Een Amerikaanse woordvoerster zei 'buitengewoon bezorgd' te zijn over de berichten over het hoge dodental.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten