maandag 29 september 2008

Veiligheidsraad bijeen over Israëlisch-Palestijnse vredesproces

 
Toekomstmuziek?
 
Veiligheidsraad bijeen over illegaal Hamasbestuur over Gaza
 
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren een speciale zitting gewijd aan het Israelisch-Palestijnse vredesproces en met name de situatie in Gaza, waar Hamas sinds juni 2007 de scepter zwaait. Hamas is een racistische en gewelddadige beweging die gekant is tegen iedere vorm van vrede met Israel.
De Veiligheidsraad kwam bijeen op verzoek van verschillende landen, waaronder Nederland, dat optradt namens de Europese Unie. "Hamas dreigt het vredesproces te torpederen", aldus minister Verhagen. "Hamas zal niet toestaan dat Israel en de Palestijnse Autoriteit een vredesverdrag tekenen, waarin de laatste het bestaansrecht van Israel zal erkennen". Volgens Verhagen versterkt de macht en positie van Hamas extremistische ideeen in Israel. "Mensen geloven niet meer dat vrede en verzoening met de Arabieren mogelijk is".
Premier Livni benadrukte dat veel Israeli's de VN en internationale gemeenschap wantrouwen omdat die wel altijd de nederzettingen en Israelisch geweld hard veroordelen, maar de illegale coup van Hamas, de ophitsing tegen Israel en de walgelijke Jodenhaat zoals die via door Hamas gecontroleerde media wordt verspreid negeert. Ze zei erg blij te zijn met deze speciale zitting en sprak de verwachting uit dat zowel gematigden aan Israelische als Palestijnse zijde erdoor gesterkt zouden worden.
 
RP
----------------

V-raad bijeen over nederzettingen Israël

 
 
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren een zitting gewijd aan het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. De raad kwam bijeen op verzoek van Saoedi-Arabië, dat optrad namens de Arabische Liga.

Vrede redden
De Liga en de Palestijnse president Mahmoed Abbas vroegen de raad het vredesproces te redden door Israël op de vingers te tikken voor het blijveen bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied.

Het probleem van de nederzettingen dreigt het hele vredesproces te torpederen, zei de Saoedische prins Saud al Faisal. Alleen door het probleem aan te pakken kan het vredesoverleg dat in november op een top in de VS op gang werd gebracht, worden gered, zei hij.

Extremer zonder vrede
Volgens prins Saud heeft de stagnatie van het vredesproces de aantrekkingskracht van extremistische ideologieën versterkt. "Gevoelens van wanhoop en frustratie hebben een gevaarlijk hoog niveau bereikt", zei hij.

"De toenemende perceptie in de Arabische en islamitische wereld dat de internationale gemeenschap deze zaak niet serieus neemt moet aan de orde komen." Abbas zei dat er een 'definitief eind' moet worden gemaakt aan de 'nederzettingendiplomatie'.

Dit jaar nog?
De regering-Bush zei in november op de conferentie in Annapolis dat haar streven en dat van Israël en de Palestijnen erop was gericht voor eind 2008 een vredesakkoord te sluiten dat voorziet in de vorming van een levensvatbare Palestijnse staat.

Amr Mousssa, die sprak namens de Arabische Liga, concludeerde dat er nog drie maanden van 2008 over zijn en dat er geen teken is van een ontluikende Palestijnse staat.

Geduld is op
Het debat kon worden opgevat als een signaal dat het geduld op is met het rustige overleg achter de schermen waar de Verenigde Staten de voorkeur aan geven. De VS heeft maandenlang weten tegen te houden dat Palestijnse kwesties in de Veiligheidsraad aan de orde werden gesteld.

"Onvermijdelijk"
Voorafgaand aan het debat zei de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkiin dat de VS en sommige andere landen bezwaar hadden gemaakt tegen het open debat, maar dat Washington uiteindelijk had ingezien dat het onvermijdelijk was.

"Er is vooruitgang"
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice wees de raad erop dat er een jaar geleden helemaal geen sprake was van een vredesproces en zei dat Israël en de Palestijnen hun onderhandelingen voorzetten, samen met vele andere partners.

Rice zei ook dat niet de Veiligheidsraad, maar het Kwartet voor het Midden-Oosten -de VS, Rusland, de VN en de Europese Unie- het aangewezen forum is om over het vredesproces te discussiëren. De vier landen hielden vrijdag ook een bijeenkomst in New York.

Iran aanvallen
Rice wist later de aandacht handig van het haperende vredesproces af te leiden door de aanval te openen op de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Deze haalde dinsdag in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN op zijn gebruikelijke manier uit naar Israël.

Rice zei dat Ahmadinejads eerdere oproepen om Israël van de kaart te vegen onacceptabel zijn. Als de raad gaat kijken wat nu werkelijk de internationale vrede en veiligheid bedreigt staat dit volgens mij bovenaan de lijst", zei zij.   (novum/edp)
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten