dinsdag 20 mei 2008

Harry de Winter woest over blogs Afshin Ellian

Dries van Agt, Een Ander Joods Geluid en andere antizionisten klagen vaak over het feit dat de 'pro-Israël lobby' hun de mond zou proberen te snoeren. Het is een vreemd verwijt, gezien onderstaand bericht van 26 maart. Het is overigens niet de eerste keer dat mensen Afshin Ellian, een Iraanse mensenrechtenactivist die daar werd vervolgd om zijn mening, proberen de mond te snoeren. Vorig jaar deed oud-ambassadeur en bestuurslid van Stop de Bezetting Jan Wijenberg aan NRC Handelsblad het klemmende verzoek Afshin Ellian te ontslaan als columnist. Zou Ellian binnenkort ook van zijn bed worden gelicht zoals de cartoonist Gregorius Nekschot afgelopen week overkwam?
 
Ratna 
----------------

Nederland

Harry de Winter woest over blogs Ellian

woensdag 26 maart 2008 13:05

Televisiemaker Harry de Winter en het bestuur van Stichting Een Ander Joods Geluid (EAJG) zijn zo kwaad over twee weblogs van Afshin Ellian op deze site, dat zij de hoofdredactie van Elsevier met klem verzoeken Ellian zijn weblog te ontnemen.

Harry de Winter (l)  vraagt Elsevier om ontslag Afshin Ellian (r)
Harry de Winter (l) wil dat Elsevier de blogs van Afshin Ellian (r) niet meer plaatst

Dat schrijven De Winter en Jaap Hamburger, voorzitter van het bestuur van Een Ander Joods Geluid, in een brief (pdf) aan de hoofdredactie van Elsevier.

Ze zijn woest over de weblog die Ellian schreef op dinsdag 18 maart, in reactie op de paginabrede advertentie van De Winter in de Volkskrant een dag eerder.

'Afgeserveerd'
In de advertentie stelt De Winter dat als PVV-leider Geert Wilders 'hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme'.

In zijn weblog met de titel 'De valse demagogie van Harry de Winter' noemt Ellian deze uitspraak van De Winter 'een mooi voorbeeld van de demagogie waarin sommige Duitsers in de jaren dertig meester waren'.

Holocaustontkenners
'Want,' zo vervolgt Ellian, 'in deze tekst wordt niets uitgelegd. Kennelijk valt er ook niets uit te leggen. Als dat het geval was, had Harry de Winter wel een beargumenteerde en onderbouwde tekst geschreven voor de opiniepagina'.  Waar De Winter en EAJG vooral woest over zijn, is een passage aan het eind van zijn weblog, waar Ellian de ondertekenaars van de advertentie 'postmoderne Holocaustontkenners' noemt.

Ook zijn De Winter en EAJG boos over een eerdere weblog van Ellian, die op 13 juli 2007 werd gepubliceerd onder de titel 'Een Ander Joods Geluid bagatelliseert nazisme'. Daarin worden zij 'ordinaire Holocaustontkenners' genoemd.

'Uit te sluiten'
De Winter en EAJG vinden dat de twee genoemde weblogs van Ellian onder meer 'blijk geven van een gekunstelde redeneertrant, gezochte, ongefundeerde en leugenachtige beschuldigingen' en 'tot in het absurde verdraaide weergave van opvattingen van anderen'. Zij vragen de hoofdredactie van Elsevier Ellian 'uit te sluiten van het gebruik van Elsevier' voor zijn weblogs.

Elseviers hoofdredacteur Arendo Joustra is niet onder de indruk van de brief. 'Net als columnisten hebben webloggers een zekere vrijheid van uitdrukken in een fel debat. Harry de Winter en Een Ander Joods Geluid hebben ook een scherpe positie ingenomen in hun advertentie op de voorpagina van de Volkskrant. Wie kaatst kan de bal verwachten.'

Monddood
Voor het voorstel Ellian zijn weblog te ontnemen en zodoende monddood te maken, zoals De Winter en EAJG willlen, voelt de hoofdredactie van Elsevier niets.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten