maandag 24 september 2007

Europarlementariër Thijs Berman en zijn visie op vrede in het Midden-Oosten

Uit pro-Palestijnse hoek horen we regelmatig de klacht dat de Nederlandse regering en de Europese Unie pro-Israël zouden zijn.

"Nadat uit Gaza enkele raketten waren afgeschoten, besloot Israël woensdag dat Gaza vijandelijk terrein is: Israël kan daardoor ook de stroom- en brandstoftoevoer afsluiten." aldus Thijs Berman

Twee fouten in een zin, en dat nog wel van een Europarlementariër. Er worden dagelijks 'enkele raketten' afgevuurd vanuit de Gazastrook op Israël, en opgeteld over de afgelopen jaren zijn dit er duizenden. Misschien kan de geachte afgevaardigde Berman eens met een paar mensen in Sderot gaan praten om zich van de gevolgen hiervan op de hoogte te stellen.
Israël is niet van plan de stroom- en brandstoftoevoer volledig af te sluiten, en op de kabinetsvergadering vorige week is een voorstel daartoe afgewezen. Men overweegt wel de toevoer kort te onderbreken na iedere Qassam raket, of de toevoer tijdelijk te verminderen. Zonder raketten geen beperkingen, en aangezien die volgens Berman nauwelijks worden afgevuurd zou hij hier geen problemen mee moeten hebben.

Wat een raar idee trouwens dat Israël de Gazastrook vijandelijk terrein noemt, nadat Hamas het met geweld op Fatah heeft veroverd, en heeft verklaard van Sderot een spookstad te willen maken. Hamas leiders laten geregeld weten wat zij van Israël en de Joden vinden. Hamas woordvooerder Osmama Hamdan zei bijvoorbeeld onlangs:

"We are making the preparations for a confrontation. This is not because we need to be prepared for an Israeli act of aggression – after all, aggression is intrinsic to this entity – but because the final goal of the resistance is to wipe this entity off the face of the Earth. This goal necessitates the development of the capabilities of the resistance, until this entity is wiped out."

Beste heer Berman, is dit een oorlogsverklaring of niet?
Hij vindt dat de Europese Unie veel krachtiger moet optreden tegen Israël. 'Er moet een conferentie komen met als doel om de bezetting op te heffen. Anders komt er nooit vrede. Dit creëert alleen maar nieuwe problemen.'
 
Welke bezetting? Als hij die van de Westelijke Jordaanoever bedoelt, kan hij dat er voor de duidelijkheid beter even bij vermelden. Voor het geval ik hem nog van onjuiste zaken beschuldig.
Is het een probleem, meneer Berman, als in jouw vrede raketten op Israël blijven vallen, in grotere hoeveelheden dan nu (want de grenzen moeten open zodat de Palestijnen de onderdelen voor de Qassams makkelijker de Gazastrook in kunnen smokkelen), als er veelvuldig aanslagen in Israël worden gepleegd (door de muur en de checkpoints en legeroperaties worden vele aanslagen verijdeld), en Palestijnse kinderen worden opgehitst tot de Jihad tegen Israël?
Als je echt een bijdrage aan vrede wil leveren, meneer Berman, moet je misschien ophouden met de Palestijnen als pure slachtoffers neer te zetten en de Israëli's als wrede daders. Van een PvdA politicus verwacht ik iets meer evenwicht.

Ratna
____________
Europarlement: situatie Gaza onaanvaardbaar
ANP


GAZASTAD - De mensen in Gaza zijn nu al volkomen wanhopig. Afsluiten van stroom en brandstof maakt de situatie er helemaal onaanvaardbaar, concludeert een bezoekende delegatie van het Europees Parlement onder leiding van PvdA'er Thijs Berman.
Israël blokkeert nu het vervoer van veel goederen van en naar Gaza, een van de dichtstbevolkte gebieden in de wereld. Nadat uit Gaza enkele raketten waren afgeschoten, besloot Israël woensdag dat Gaza vijandelijk terrein is: Israël kan daardoor ook de stroom- en brandstoftoevoer afsluiten.
'Door de wurggreep van Israël kunnen de inwoners echt geen kant op: 80 procent van de mensen is werkloos en depressief. Schandalig. De steun voor Hamas groeit dus elke dag', ziet Berman.

Hij vindt dat de Europese Unie veel krachtiger moet optreden tegen Israël. 'Er moet een conferentie komen met als doel om de bezetting op te heffen. Anders komt er nooit vrede. Dit creëert alleen maar nieuwe problemen.'
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten