zondag 22 juli 2007

Stop de Bezetting eist ontslag 'pro-Israëlische' Afshin Ellian

Er is weer een klein relletje ontstaan in de Nederlandse media over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dit keer niet door de beruchte Gretta Duisenberg, maar door haar minder bekende collega van de actiegroep "Stop de Bezetting", Jan J. Wijenberg.
 
Deze oud-ambassadeur in Saoedi-Arabië heeft blijkbaar een zonnesteek opgelopen op zijn laatste standplaats, of is volledig gehersenspoeld door de Arabische oliesjeiks met hun middeleeuwse visie op Joden en op vrijheid van meningsuiting.
 
Wijenberg blijkt in zijn haat voor Israël niet onder te doen voor Gretta; zijn schrijfsels op de website van Stop de Bezetting spreken boekdelen. Bedroevend is dat deze stichting via Oxfam-Novib geld van de overheid heeft ontvangen. Het is onaanvaardbaar dat de Nederlandse regering financiële steun geeft aan een dergelijke groep haatzaaiers.
 
Abby
__________________________________________

http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel.asp?artnr=161322

NRC zal 'pro-Israëlische' Ellian niet ontslaan

donderdag 19 juli 2007 11:40
NRC Handelsblad gaat niet in op de eis van het comité Stop de Bezetting om columnist Afshin Ellian wegens diens standpunten over Israël te ontslaan.
Dat laat hoofdredacteur Birgit Donker weten in een reactie aan elsevier. nl. 

Emoties
'We begrijpen dat de emoties hoog oplopen in dit debat. Maar wij vinden niet dat onze columnist grenzen heeft overschreden. We zijn niet van plan de vrijheid van onze columnist in deze in te perken, net zo min als die van mensen die het tegenovergestelde beweren,' schrijft Donker.
Bestuurslid van stichting Stop de Bezetting Jan J. Wijenberg, oud-ambassadeur in onder meer Saoedi-Arabië, had in een brief aan de hoofdredactie van NRC aangedrongen op het ontslag van Ellian.
Wijenberg verwijt Ellian dat hij hem en andere 'vredesactivisten' beschuldigt van antisemitisme. Wijenberg doelt daarbij op Ellians column 'Vergeet Gaza', van zaterdag 7 juli (niet toegankelijk op internet).
'Het is onaanvaardbaar dat de NRC aan iemand met een dergelijke mentaliteit ruimte in haar kolommen biedt,' schrijft Wijenberg in zijn brief van 15 juli.
'Verbijsterd'
Afshin Ellian is 'verbijsterd' over het nieuws, zo laat hij elsevier.nl vanuit Italië weten. Wegens vakantie was hij nog niet op de hoogte van de brief van Wijenberg, die aan hem was gecc'd.
Ook Elsevier had een afschrift gekregen, omdat Ellian met Leon de Winter een duoblog bijhoudt op deze site. Hoofdredacteur Arendo Joustra piekert er niet over Ellian zijn blog te ontnemen.
'Ik ben verheugd dat NRC en Elsevier onomwonden hebben laten weten dat zij het recht op de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel dragen,' zegt Ellian.

Maandag zal hij in zijn weblog nader op de zaak ingaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten